landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Op 21 juni, bij het begin van de zomer, komt Bart Backaert ons inspireren om onze (voor)tuin en gevel eens grondig aan te pakken. We zullen ervan kunnen smullen! Het belooft een boeiende avond te worden met sappige verhalen gespekt met wat humor. Bart tovert in Aalst al vele jaren lang saaie grastapijten om tot wilde bloemenweides. Deze keer zal hij óns dus warm maken voor een eetbare (voor)tuin, een smikkeltuin!

Hopelijk word je een echte enthousiasteling en WIP je achteraf enkele TEGELS. Laat ons dat dan zeker weten via milieu@roosdaal.be en/of vk-tegelwippen.be.

QR-code inschrijving infoavond smikkeltuinGratis info-avond ‘Smikkeltuin’: 21 juni 2023 om 20u in de polyvalente zaal van het Koetshuis, Strijtemplein 15, 1760 Roosdaal.

We praten in Rosales na met een drankje.

Gelieve in te schrijven via forms.office.com/e/yPwy9U3PLt of scan de QR-code.

 

 

 

 

 

 

Fruitmuur met leipeer en aardbeien

Figuur 1: Fruitmuur met leipeer en aardbeien (Bart Backaert)

Eetbare jungletuin

Figuur 2: Eetbare jungletuin (Bart Backaert)

Foto halte De Lijn

Dit jaar zal Orisma alle halte-infrastructuur op het Roosdaals grondgebied onderhouden.
Een eerste beurt wordt afgewerkt in april, een tweede in augustus.

Reizigers wachten graag in comfortabele omstandigheden op de bus. Daarom zorgen wij voor fris ogende schuilhuisjes, zitbanken, overdekte fietsenstallingen en vuilnisbakken.

Eventuele klachten en/of verzoeken over de uitvoering van de werken moeten zo snel mogelijk gemeld worden aan de technische dienst van de gemeente.
Tel. 054 89 13 30 of mailen naar technischedienst@roosdaal.be

Maai Mei Niet

Door in mei je gras niet te maaien, voorzie je heel wat bijen en vlinders van cruciale voedingsbronnen. Nietsdoen was nog nooit zo goed voor onze biodiversiteit. Maar hoe goed precies? Ontdek het samen met alle partners van de campagne door in het bloementelweekend van 26 mei het aantal bloemen op 1 m2 in je tuin te tellen.

Ontdek er alles over op www.maaimeiniet.be 

Foto trage weg

Dit jaar zal VZW 3Wplus Werk alle trage wegen op het Roosdaals grondgebied onderhouden. Goed voor een 30 kilometer wandelplezier!
Een eerste van vijf maaibeurten zal omstreeks 17 april starten.

Eventuele klachten en/of verzoeken over de uitvoering van de werken moeten zo snel mogelijk gemeld worden aan de technische dienst van de gemeente.
Tel. 054 89 13 30 of mailen naartechnischedienst@roosdaal.be

Laat je mazouttank niet lekken !

Staat er in je tuin of in je kelder een oude mazouttank die je niet meer gebruikt? Dan moet je deze laten verwijderen. In het geval dat de tank bijvoorbeeld onder je kelder zit, moet je deze laten opvullen.

Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank zorg je er voor dat die niet opnieuw gebruikt kan worden, zonder daarom het risico op restverontreiniging weg te nemen. Bij sanering verwijder je ook alle overgebleven stookolie en liefst ook de tank zelf.

De wetgeving verplicht de sanering van buitengebruik gestelde (bovengrondse en ondergrondse) stookolietanks bij particuliere woningen. Als de verwijdering van een ondergrondse tank niet mogelijk is, moet deze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Dit zou anders kunnen leiden tot grondwater- en bodemverontreiniging en dit zou tot veel grotere kosten kunnen leiden.

Om het voor de inwoners eenvoudiger en goedkoper te maken, neemt Roosdaal deel aan de ‘tankslag’ van Haviland. Dit betekent dat een stuurgroep met geïnteresseerde burgers offertes zal opvragen en de beste aannemer(s) zullen kiezen.

Heb je een mazouttank staan die je niet meer gebruikt en/of wil je graag zetelen in deze stuurgroep? Meld je dan voor 15 mei 2023 geheel vrijblijvend aan via volgend formulier: https://forms.office.com/e/UmczrrRUey   

Wanneer de aannemer(s) bekend zijn ontvang je een offerte waarna je beslist of je effectief deelneemt of niet.

Verkeersbord werken

Tijdens de paasvakantie zullen er op verscheidene locaties te Roosdaal herstellingswerken van het wegdek uitgevoerd worden door de gemeente.
Voor de uitvoering van deze werken zal de straat t.h.v. de werf afgesloten worden voor alle verkeer. Omleggingen worden gesignaleerd. Hierbij een overzicht:

  • werken uitgevoerd - Koning Albertstraat t.h.v. huisnummer 42-44: van dinsdag 11 april tot en met maandag 17 april 2023
    • omleiding via: Koning Albertstraat, Ninoofsesteenweg en Daalbeekstraat
    • de rijbaan wordt terug vrijgegeven op dinsdagochtend 18 april 2023

 

  • werken uitgevoerd - Herststraat t.h.v. huisnummer 1: van dinsdag 11 april tot en met vrijdag 14 april 2023
    • Omleiding via:
        • Lostraat, Korte Kamstraat, Profetenstraat, Kattemstraat en Abeelstraat
        • Abeelstraat, Kattemstraat, Profetenstraat en Lostraat

  • werken uitgevoerd - Kloosterstraat – Reusestraat: t.h.v. het kruispunt Kloosterstraat – Reusestraat – Weverstraat: van maandag 3 april tot en met vrijdag 7 april 2023
    • Omleiding via: Populierstraat, Bosstraat en Lostraat
Glasbollen

Zwerfvuil en sluikstorten kosten een lokaal bestuur handenvol geld en laten een serieuze impact na op het milieu.

Het sluikstorten bij de glasbollen in Roosdaal was gekend en voor veel bewoners een doorn in het oog.
De mobiele camera’s hebben een enorme impact gehad op twee probleemplaatsen. Zo bewijst de inzet van camerabeelden hun nut tegen sluikstorten.

Laat er geen twijfel over bestaan. Elke vaststelling leidt tot een administratieve geldboete en sluikstorters betalen naast de boete ook de opruimkosten.

Hou jij onze gemeente mee proper?

Niet enkel het achterlaten van een oude koelkast of zetel in de berm, maar ook het dumpen van een zakje huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak, glas naast een glasbol of een kartonnen doos bij een textielcontainer wordt gezien als sluikstorten en is strafbaar.

Straatvuilnisbakjes zijn enkel en alleen voor afval dat onderweg ontstaat. Je eet een broodje of drinkt iets. Het verpakkingsmateriaal dat dan achterblijft mag je achterlaten in de straatvuilnisbak. Ook de peuk van je sigaret, je kauwgom of de uitwerpselen van je hond tijdens een wandeling mogen in de straatvuilnisbak.

Vuil trekt vuil aan. Waar er sluikstort ligt, komt er vaak nog meer afval bij. Dat zorgt voor een onaantrekkelijke omgeving, verhoogt het onveiligheidsgevoel, trekt ongedierte aan… Niemand wil toch een hoop afval in zijn buurt?

Wij vragen sluikstort altijd te melden aan onze technische dienst. Onze mensen ruimen dan zo snel als mogelijk het stort op en we trachten ook na te gaan wie de overtreders zijn.

Op de jaarlijkse afvalkalender vind je een overzicht van alle soorten afval en hun inzamelwijze. Een aantal fracties worden aan huis opgehaald. Met ander afval kan je terecht op het recyclagepark. Herbruikbare goederen kan je een tweede leven schenken door ze naar De Kringwinkel te brengen.
Voor meer informatie over de afvalophaling, het recyclagepark, de glasbollen, de sorteerregels en de afvalsoorten met hun tarieven kan je terecht bij onze afvalintercommunale Intradura.

Pagina 1 van 24