landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Foto compostvat

Composteren - kringlooptuinieren

Compost, jouw smaakmaker! 
Ken jij de Roosdaalse compostmeester al?
De Roosdaalse compostmeester zet zich in om de organische afvalstroom in Roosdaal te beperken.
Hij kan gevraagd worden door inwoners, scholen en geïnteresseerde verenigingen om hen te helpen de stroom organisch afval te beperken en eventueel op locatie te verwerken (thuiscomposteren, afvalarm tuinieren).
Hij adviseert hoe het beste om te gaan met de diverse verschillende organische reststromen.
Hij zet in op het bewust maken van mensen dat het verwerken van organische reststoffen op locatie de gemeenschap een aanzienlijke besparing kan opleveren.
De compostmeester beheerst nagenoeg alle bekende manieren van thuiscomposteren en kan bij eventuele problemen de nodige adviezen geven om het composteringsproces weer in goede banen te lijden.
Naast het verwerken van de organische reststroom is het één van de speerpunten om een reststroom te voorkomen, de compostmeester geeft daarom ook adviezen hoe om te gaan met bepaalde elementen in de tuin die sterk afval reducerend kunnen werken. Snoeihout omtoveren tot vlechtwerk, grasmaaisel voorkomen door te mulchmaaien, voedselverlies beperken, kippen die je keukenrestjes verwerken... dat zijn allemaal kringlooptechnieken; technieken om de 'Biologische Kringloop' Thuis te sluiten! Je voorkomt tuin- of keukenresten of je hergebruikt ze in de tuin of in een nieuw gerecht... De Biologische Kringloop staat voor een actief leven met minder afval. Wie in zijn leven één of meer kringlooptechnieken toepast, kringloopt. Groot of klein, oud of jong... iedereen kan actief kringlopen!
De Roosdaalse compostmeesters is opgeleid door Vlaco vzw. Vlaco behartigt al 25 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen.
Wil je beginnen met kringlopen, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Heb je problemen met je compostvat of –hoop? Aarzel dan zeker niet en vraag uitleg aan de Roosdaalse compostmeester!

De Roosdaalse compostmeester is zowel telefonisch als digitaal bereikbaar!
054 89 13 30
milieu@roosdaal.be
Volg de Roosdaalse compostmeester op Facebook voor handige tips en leuke weetjes!

Foto compostvatFoto compostbak

Heb je nog geen compostvat?
Heb je een grote tuin en denk je er aan een compostbak aan te schaffen?
Dan geeft de Roosdaalse compostmeester je graag een duwtje in de rug. Tegen een voordelig tarief kan je bij hem vaten en bakken aankopen.
Voor een vat van 280 liter betaal je € 25,00. Een bak van 1300 liter kost je € 50,00.
Als je een kleinere tuin hebt of weinig groenafval zoals bladeren en snoeihout kies je best voor een vat. Voor eigenaars van grote tuinen (>400m²) is een bak de beste optie.

Interesse om zelf compostmeester te worden? Dat kan!
Je volgt eerst een korte cursus Kringlopen (composteren), georganiseerd door Vlaco en I.V.B.O. Wil je je verder verdiepen in de compostwereld en meehelpen deze boodschap uit te dragen, dan kan je een opleiding tot kringloopkracht/compostmeester volgen. Deze cursus en opleiding zijn gratis!
Wat heb jij eraan?

  • je draagt bij aan het milieu
  • je leert via opleidingen heel wat nieuwe dingen
  • je werkt samen met andere compostmeesters
  • je kan je kennis en ervaringen delen met andere composteerders

Geïnteresseerden kunnen hiervoor terecht bij de Roosdaalse compostmeester. Hij helpt je verder!

Diagram biologische kringloop

De Roosdaalse compostmeester legt uit (Juli 2019)

De Roosdaalse compostmeester legt uit (November 2019)

De Roosdaalse compostmeester legt uit (Januari 2020)

De Roosdaalse compostmeester legt uit (Februari 2020)