landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Bewegen op verwijzing - zomerwandeling

Een zomerwandeling met dat tikkeltje meer!

Kom samen met onze beweegcoach Dirk op woensdag 18 augustus wandelen in onze mooie gemeente. De wandeling start om 19 uur aan de kerk van Pamel (Brusselstraat) en bedraagt ongeveer 4,8km.

A.d.h.v. QR-codes kunnen de deelnemers tijdens de wandeling, onder begeleiding van Dirk, 6 fijne, laagdrempelige spierversterkende oefeningen doen!

Inschrijven?

 • Deelnemen is gratis, maar inschrijven vooraf is verplicht! Stuur een mailtje naar sport@roosdaal.be
 • Vermeld zeker je naam, voornaam, leeftijd, GSM-nummer en mailadres.
 • Max. 25 deelnemers

Blijven wandelen!

Daarnaast zijn doorheen onze gemeente drie laagdrempelige wandeltrajecten uitgestippeld, in samenwerking met Pasar Roosdaal. Deze wandelingen zijn telkens ongeveer 5 km lang en onderweg vind je QR-codes naar filmpjes met laagdrempelige spierversterkende oefeningen van onze coach Dirk. Zo kan je op eigen tempo en op het eigen gekozen moment de zomerwandelingen doen! Je hebt enkel de routebeschrijving en een mobiel apparaat met internetverbinding en QR-codescanner nodig. De QR-codes blijven beschikbaar tot eind september 2021. De drie startlocaties zijn de kerk van Pamel, GC het Koetshuis en de kerk van OLV-Lombeek. Hieronder vind je de routebeschrijving per wandeltraject. De routes zijn niet uitgepijld. Met de QR-code bovenaan de routebeschrijving of de link onderaan, kan je deze ook openen op je mobiele apparaat. Veel wandelplezier!

De wandelbrochure kan je tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, en na afspraak (054/89.13.52 of sport@roosdaal.be) afhalen in het gemeentehuis of downloaden via onderstaande link:

Download de wandelbrochure hier.

Onderweg kom je verschillende QR-codes tegen. Kan je eentje niet meteen vinden of is er eentje verdwenen? Dan helpen onderstaande overzichten per wandeling je even op weg. Meld het ons zeker als er een QR-code verdwenen of beschadigd is. Dat kan telefonisch via 054/89.13.52 of via e-mail naar sport@roosdaal.be.

Met deze QR-codes kan je ook thuis de oefenen nog eens opnieuw doen.

Overzicht locaties QR-codes Pamel
Overzicht locaties QR-codes Strijtem-Borchtlombeek
Overzicht locaties QR-codes OLV-Lombeek

Wie wint het EK

Het EK voetbal staat voor de deur. Voor onze Rode Duivels wordt dit het tornooi van de laatste kans op eeuwige roem. Roosdaal heeft alvast een leuke actie in petto. We gingen in op de uitnodiging van Tifogroup om online het pronostiekspel TIFOGAME te lanceren.
Als inwoner van Roosdaal kan je op zoek gaan naar deelnemende handelaars via www.tifogame.be. Via deze website kan je bekijken welke pronostieken er worden aangeboden op het platform van Roosdaal. Daarnaast is er ook een overkoepelend klassement waar we op zoek gaan naar dé voetbalkenner van Roosdaal. Uiteraard gaat dit gepaard met mooie prijzen!
Deelname is gratis.
Meer informatie via Nicole Van Schepdael, nicole.vanschepdael@roosdaal.be of 054 89 49 01.

TIFOGAME is een gratis pronostiekenspel, toch willen we als gemeente waarschuwen voor het gevaar op (online) gokspelen en verwijzen we naar: www.vad.be/themas/gokken, www.gokhulp.be of SOS Spelen via 0800 35 777.

Start Roosdaalse Winterspeurtocht

Vanuit de vrijetijdsdienst van de gemeente, werd op 22 december 2020, als alternatief voor de “Zaklampenwandelzoektocht”, de “Roosdaalse Winterspeurtocht” opengesteld.

Je kon zo in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, deze uitgepijlde natuurwandeling, permanent afstappen t.e.m. 26 februari 2021. Tegelijkertijd mochten de deelnemers 10 vragen oplossen die je op het parkoers tegenkwam en meedingen voor de hieraan verbonden eerste prijs, met name een fiets geschonken door “BikeCenter-Peter.

Vrijetijdsschepenen An Van Den Spiegel en Johan Van Lierde waren dan ook fier om begin deze maand, samen met hun collega’s Burgemeester en schepenen, de fiets corona-proof te laten uitreiken door Peter (van het gelijknamige “bikecenter”) aan de winnaar Pieter-Jan Bosman uit Lennik.

Winnaar Roosdaalse Winterspeurtocht

Weet tenslotte dat deze wandeling voorlopig uitgepijld blijft als “Gezondheidstour” met nuttige tips via de QR-codes verspreid over de parcours.

Logo Goedgekeurd door kinderen

Maak je het fietstochtje met je gezin graag wat avontuurlijker? De 183 mountainbikeroutes van Sport Vlaanderen die vandaag 209 gemeenten in Vlaanderen doorkruisen, bezitten heel wat troeven voor gezinnen met jonge kinderen.

Ook in Roosdaal is er een kindvriendelijke mountainbikeroute. Ontdek ze op Routeyou.

Een kindvriendelijke route voldoet aan volgende criteria:

 • De afstand van de lus (< 20 km);
 • De relatief goede berijdbaarheid (afhankelijk van type ondergrond en weersgebonden);
 • Faciliteiten en extra beleving op de route (zoals bv. picknickplaats, speelbos, speeltuin, ...).

Je herkent een kindvriendelijke mountainbikeroute aan het kindvriendelijk label. Het label vind je op de startborden van alle mountainbikeroutes die in aanmerking komen. De gekleurde pijl naast het label geeft aan welke lus(sen) kindvriendelijk is/zijn. (rode, groene en /of blauwe lus). Op het terrein wijst de bestaande en herkenbare signalisatie de gebruikers de weg.


Op de website van Routeyou vind je een lijst met een overzicht van alle kindvriendelijke routes. Je kan er meteen de interactieve kaart downloaden.

Meer informatie: www.sport.vlaanderen/kindvriendelijkeroutes 

Zwemmen

Door het grote succes van het inwonerszwemmen in het MPC Sint-Franciscus in Roosdaal en de beperkte capaciteit door de huidige coronamaatregelen is het gemeentebestuur van Roosdaal genoodzaakt om zwemmen op reservatie in te voeren.

Vanaf donderdag 1 april 2021 kan je via het online reservatiesysteem een tijdsblok reserveren om te gaan zwemmen in het zwembad van het MPC Sint-Franciscus.

Hoe reserveren

Via www.roosdaal.be/zwemmen kies je uit de openstaande blokken diegene die voor jou het beste past. Na boeking wordt een bevestigingsmail gestuurd naar het e-mailadres dat je hebt opgegeven.

Bij aankomst in het zwembad toon je je bevestiging (afgedrukt of op het scherm van je smartphone) en betaal je je zwembeurt.

Enkel personen die ingeschreven zijn, worden toegelaten tot het zwembad. Uiteraard wordt gevraagd de geldende coronarichtlijnen in het zwembad te blijven volgen.

Lukt het je niet om online in te schrijven, dan kan je ook via sport@roosdaal.be of 054 89 13 50, tijdens de kantooruren, een reservering maken.

Reservatieblokken

Op zondag zijn er drie reservatieblokken:

 • van 8u30 tot 9u50;
 • van 9u50 tot 11u20;
 • van 11u20 tot 12u30

Op maandag zijn er twee blokken:

 • van 18u30 tot 20u00;
 • van 20u00 tot 21u30

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst vrije tijd via mail sport@roosdaal.be of telefonisch via 054 89 13 50.

We danken je alvast voor het naleven van de afspraken tijdens je bezoek aan het inwonerszwemmen. Veel zwemplezier!

Affiche Met Bruegel naar morgen

Via ‘Met Bruegel naar morgen’ (juli ’18 - juni 2021) willen gemeentebesturen en economische actoren in het Pajottenland het Bruegel-jaar 2019 gebruiken om toeristisch en recreatief in te zetten op de troeven en opportuniteiten van ons landelijke gebied (met Bruegel als een van de 3 B’s). Zo worden economische kansen gecreëerd voor meerdere jaren.

Dit project is een samenwerking tussen Pajottenland+, Haviland, 7 leadergemeenten P+, Regionaal landschap P&Z, Toerisme P&Z, Cultuurregio P&Z, heemkringen Pajottenland, merkgebruikers P&Z en lokale verenigingen.

Samenwerking tussen Pajottenland+, Haviland, 7 leadergemeenten P+, Regionaal landschap P&Z, Toerisme P&Z, Cultuurregio P&Z, heemkringen Pajottenland, merkgebruikers P&Z en lokale verenigingen

Affiche Jeugdboekenmaand 2021

Asterixwandeling (2.31 km)

Nog tot 18 april - in gezinsbubbel - opdrachten voor leeftijd 6+

Panoramix heeft van de druïde Partimix een recept gekregen voor een nieuwe toverdrank. Maar de ingrediënten zijn onleesbaar..... Ga mee met Asterix op wandeltocht - vertrek aan de bib - en ontcijfer alle ingrediënten. Heb je ze allemaal gevonden? Dan komt er een codewoord tevoorschijn waarmee je in de bib een superleuke beloning kan afhalen!

Het antwoordformulier en wandelplan is te vinden via:
roosdaal.bibliotheek.be/asterixwandeling (klik op de afbeelding)
De beloning kan je tijdens de openingsuren komen ophalen, hiervoor dien je geen afspraak te maken.

Opdrachtenspel Geronimo Stilton

Nog tot 18 april - op afspraak in de bib – opdrachten leeftijd 8+

Geronimo Stilton wil een feest organiseren, maar heeft geen geld.
Wil jij hem helpen om centjes te verzamelen? Kom in de bib allerlei opdrachtjes uitvoeren en verdien Stiltondollars zodat het feest van Geronimo kan doorgaan!
Dit spel kan je enkel op afspraak komen spelen tijdens de openingsuren!

Pen en papier

De geplande activiteiten tijdens de Poëzieweek konden niet plaatsvinden, maar de gemeente Roosdaal zet als poëziegemeente bij uitstek toch nog een actie op poten met de coronacrisis in gedachten. Wat zullen mensen zich in de toekomst nog herinneren van deze mondiale crisis? Deze actie moet een permanente herinnering bieden…

18 maart 2021, een jaar na de ingang van de eerste lockdown als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie en tijd voor bezinning! Het moment om even stil te staan bij het leed en de slachtoffers die dit virus hebben veroorzaakt. En dus een goed moment om hier iets meer rond te doen. Vandaar deze oproep naar al het schrijverstalent in onze en omliggende gemeenten!

Schrijf jij ook?
Haal je pen boven en schrijf een gedicht binnen de thema’s die met de coronacrisis gelinkt kunnen worden: bezinning, herdenking en herinnering, ziekte en leed, maar zeker ook hoop en moed, heldendaden, samenhorigheid, ….
We gaan op zoek naar de meest sprekende en passende gedichten die deze crisis symboliseren.

Wat verwachten we?

 • Er is geen minimale lengte maar wel een maximale lengte van een gedicht van 40 regels, inclusief witregels, exclusief titel.
 • Gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn (vertalingen van het werk van andere dichters zijn niet toegestaan).
 • We zoeken originele gedichten, dus gedichten die nog niet eerder gepubliceerd zijn of in eigen beheer zijn uitgegeven, ook niet digitaal. Publicatie op een persoonlijke pagina of blog valt niet onder publicatie in eigen beheer. Gedichten die op schrijfwebsites zijn gepubliceerd, door de dichter zelf, zonder tussenkomst van een uitgever of redacteur, mogen wel worden ingezonden.
 • Gedichten mogen niet ondertekend worden omdat de beoordeling anoniem zal gebeuren. Bij eventuele publicatie zal uiteraard wel de naam van de dichter gebruikt worden.
 • Indienen van de gedichten kan tot en met 2 april 2021 bij de dienst cultuur, Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal – cultuur@roosdaal.be.

Wat gebeurt er met de gedichten?

 • Alle ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld door een vakjury. Deze zal een definitieve rangschikking maken van de beste 20 gedichten en over deze uitslag kan niet gediscussieerd worden.
 • De gemeente wil ter herdenking van de coronapandemie de beste gedichten vereeuwigen. Hoe dit precies zal gebeuren wordt later gecommuniceerd, maar deelname betekent dat de auteur de gemeente dit recht geeft. Het auteursrecht blijft uiteraard behouden.

Meer info of vragen?

Neem contact op met de dienst cultuur via 054 89 13 51 of cultuur@roosdaal.be.

Pagina 1 van 5