landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Affiche De Koer Op Tegen Kanker

Het volledig programma voor De Koer Op Tegen Kanker, integraal ten voordele van Kom op tegen Kanker. U aangeboden door Makkers van Meerbeke in Hof te Zijpe.

 • Wandelingen (5,10 en 15km)
  vrije start tussen 8u00-15u00.
 • Social Trailrun (10 en 15km)
  start om 14u30.
 • Optredens vanaf 14u30
  LMK
  4Hippies
  UPPELINK
  Arjaun
  Atttacama
 • Springkastelendorp en Schminkster voor de kinderen
 • Pop-up Wijs Ijs
 • Broodje BBQ

Met ondersteuning van de gemeente Roosdaal & Sport Vlaanderen.

facebook.com/events/s/de-koer-op-tegen-kanker/1156956925350813/

Geen inwonerszwemmen tot nader order!

We kregen bericht dat het zwembad van MPC Sint-Franciscus gesloten zal blijven tot met de start van het nieuwe schooljaar, omwille van noodzakelijke herstellingen aan het ventilatiesysteem van het zwembad. Er zal dus geen inwonerszwemmen meer zijn op maandagavond en zondagochtend tot eind juni. In de zomer is er sowieso geen inwonerszwemmen voorzien. Het zwemmen wordt heropgestart na de zomer.

Bedankt voor het begrip!

Taalpuntendag

De bibliotheken van Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke hebben een vernieuwd Taalpunt Nederlands! Hier kan je je Nederlands oefenen met boeken, spelletjes en vertalingen.
Kom de vernieuwde taalpunten ontdekken op woensdag 20 maart 2024! Van 14u tot 16u zijn er leuke activiteiten.
In de bibliotheek van Roosdaal kan je luisteren naar het verhaal "Op zoek naar Mama" van Taalavonturen, voorgelezen in verschillende talen.
Je krijgt interessante tips rond voorlezen.
Kinderen kunnen creatief zijn en bewegen met Huis van het Kind Roosdaal!
Kom langs en geniet van een hapje en drankje en ontvang een leuke attentie!

Taalpuntendag

Weekend van de jeugd

Ook dit jaar organiseren de jeugddienst & jeugdraad en Huis van het Kind een kleuterdorp en speeldorp tijdens het Weekend van de Jeugd!
Komen jullie mee spelen? Iedereen is welkom.

We voorzien springkastelen, kindergrime, verschillende spelen, een klauter- en bewegingsparcours, pony-ride, ... Er is voor elk wat wils!
Op dezelfde locatie organiseren we ook de jaarlijkse Weggeefbeurs en de Kwistaxrace voor jeugdbewegingen!

Prijs: Gratis
Wanneer: zondag 22 oktober 2023. Gezinnen zijn welkom vanaf 13u, jeugdbewegingen vanaf 14u.
Locatie spelendorp (6 +): Grasveld en parking Plattelandscentrum Peerenbosch (Molenstraat 26, Pamel)
Locatie kleuterdorp (1,5-6j.): Zaal in het Plattelandscentrum Peerenbosch

Info: huisvanhetkind@roosdaal.beof 0471 55 36 54
jeugd@roosdaal.beof 054/89.13.52

Eind oktober werden er 15 nieuwe LEADER-gebieden in Vlaanderen voor de periode 2023-2027 erkend. In Vlaams-Brabant kregen de twee huidige samenwerkingsverbanden opnieuw een erkenning, namelijk Pajottenland+ en Hageland+. Dat komt na een tweejaarlijkse ontdekking dat uiteindelijk resulteerde in een Lokale OntwikkelingsStrategie (LOS). Pajottenland+ kreeg felicitaties vanuit de provincie en Vlaanderen en scoorde uitstekend.

LEADER, een Europees subsidiëringsprogramma, is gericht op het ondersteunen van duurzame ontwikkeling op het platteland. Europa investeert hierin om lokale gemeenschappen te versterken, economische groei te stimuleren en de levenskwaliteit te verbeteren door middel van plaatselijke initiatieven en innovatie. Het programma erkent de unieke behoeften van plattelandsgebieden en stimuleert bottom-up benaderingen voor hun ontwikkeling. Naast Europa is er ook financiële steun vanuit Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

Vlaanderen schoof 3 thema’s voorop waarbij de lokale bevolking van het gebied mee aan de slag ging. De 3 thema’s zijn: ‘Innovatie en duurzame landbouwproductie en -afzet, en valorisatie van biomassaresten’, ‘Leefbare en levendige dorpen’ en ‘Biodiversiteit en landschapskwaliteit’.

20 jaar plattelandsontwikkeling in het Pajottenland

In 2003 werd LEADER Pajottenland+ geboren. 55 projecten zagen de afgelopen jaren het levenslicht om de streek te versterken en te verduurzamen. Om die 20 jaar te vieren en een vooruitblik te geven aan de nieuwe programmaperiode zal er in de lente van ’24 een feest plaats vinden. Later hier meer over.

De lokale ActieGroep (LAG)

De LAG van Pajottenland+ geeft op 8 december 2023 de aftrap van de vierde programmaperiode (2023-2027) en lanceert meteen haar eerste oproep. Projecten kunnen via het e-loket ingediend worden tot en met 20 maart 2024. De goedgekeurde projecten kunnen ten vroegste starten op 1 juni 2024.

Er is in totaliteit ongeveer 550.000 euro aan subsidies beschikbaar voor de jaren ’23 en ’24. Meer info over de oproep vind je terug via Projectoproep | Pajottenland+.

Van 7 naar 9

People, Planet, Profit, Plezant & Pajot

“Samen verbinden”

Pajottenland+ breidt uit – ten opzichte van de vorige twee periodes – met de gemeenten Ternat en Sint-Pieters-Leeuw. Samen met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal vormen zij het nieuwe LEADER-gebied. De gemeenten met de provincie Vlaams-Brabant, (middenveld)organisaties, landbouwers, ondernemers en experten vormen ze de nieuwe Lokale ActieGroep.

Nieuw

Na 20 jaar laat Pajottenland+ ook investeringsprojecten toe met focus op de plattelandsgemeenten en -deelgemeenten. Ook microprojecten – dat zijn kleine projecten met een bovengrens van 12.000 euro – kunnen het hele jaar door ingediend worden. Een verkorte procedure zorgt ervoor dat deze projecten sneller gehonoreerd worden en dus kunnen starten.

Verder kunnen naast vzw’s, besturen en feitelijke verenigingen ook ondernemers, individuen en anderen een project indienen.

Projectmakelaar

Net zoals microprojecten kan een idee steeds ingediend worden waarbij gekeken wordt of het haalbaar is. Het is mede de taak van de coördinator die tips en adviezen zal geven om van jouw projectidee misschien een goed LEADER-project te maken.

Ideeën kunnen hierdoor ook getoetst worden bij de LAG waarbij de mogelijke indiener het project kan ‘pitchen’. Een moderne vorm van voorstellen waarbij de plaatselijke actoren feedback kunnen geven en vragen stellen. Zo komt je project nog een ‘level’ hoger.

Meer info

De Lokale OntwikkelingsStrategie van Pajottenland+ werd ook gereduceerd in een handig boekje. Het boekje kan je terugvinden bij de gemeenten, organisaties, ondernemers,… Ook via de webstek www.pajottenland.be vind je alle informatie terug. Op de hoofdpagina kan je ook handig een idee indienen.

Zit je met een idee… contacteer dan gerust de coördinator van Pajottenland+, Robrecht Geeroms, via robrecht@pajottenland.beof 054/50.02.45.

En ‘last but not least’ was de LOS bijna verdwenen… Kijk ook eens naar het Pajots en Plezant filmpje ‘De verdwenen LOS’ met een nostalgische knipoog naar de jaren ’80. Bedankt Polycarpus Tack!

Roosdaal stoomt zich samen met Sport Vlaanderen klaar voor de Olympische & Paralympische Spelen in Parijs, die zelden zo dichtbij waren! De Vlaamse topsporters die in de zomer schitteren op de spelen worden de ‘VIPS', Vlamingen in Parijs.


Ook in Roosdaal willen we het olympisch gevoel aanwakkeren door samen te sporten! Ons doel is om zoveel mogelijk Roosdaalnaren virtueel naar Parijs te brengen!

Fiets / wandel / loop / zwem /... jij in de maand mei de 295 km naar Parijs of een deel ervan? Word dan lid van onze club op Strava: https://www.strava.com/clubs/RoosdaalNaarParijs

Deelnemers krijgen een leuk geschenkje van het lokaal bestuur Roosdaal. Meer info via sport@roosdaal.be.

Digipunt

De digitalisering in onze samenleving gaat razendsnel. Mensen moeten steeds meer kunnen om aan de digitale samenleving deel te nemen. Solliciteren voor een nieuwe baan via je laptop, bankverrichtingen thuis doen, het opvolgen van je pensioen, je COVID-vaccinaties op je smartphone zetten, iets opzoeken op je PC, aankopen doen via je PC, de schoolgaande kinderen opvolgen via het schoolprogramma met de laptop, … zijn nu de standaard geworden.
Daarom stapt Roosdaal mee in het Digibank project. Bedoeling is, om studenten, werkzoekenden, senioren, nieuwkomers, mensen met een lager inkomen, laaggeschoolden, alleenstaanden, … de kans te geven zich vertrouwd te maken met deze digitale wereld – en zo op een leuke manier IT-zelfstandig te worden.
Goed nieuws!
Er is nu ook een Digipunt in Roosdaal
Bibliotheek - Brusselstraat 15
Telkens van 14 tot 17 uur
Tussen 14 en 15 uur enkel na afspraak
7 - 14 - 21 - 28 maart
18 - 25 april
2 - 9 - 16 - 23 - 30 mei
6 - 13 - 27 juni
Meer info en inschrijvingen: tel. 054 89 13 20 -digipunt@roosdaal.be
www.digibankpajottenlandwest.be
#digibankpajottenlandwest #digipuntroosdaal

Pagina 1 van 7