landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Weekend van de jeugd

Ook dit jaar organiseren de jeugddienst & jeugdraad en Huis van het Kind een kleuterdorp en speeldorp tijdens het Weekend van de Jeugd!
Komen jullie mee spelen? Iedereen is welkom.

We voorzien springkastelen, kindergrime, verschillende spelen, een klauter- en bewegingsparcours, pony-ride, ... Er is voor elk wat wils!
Op dezelfde locatie organiseren we ook de jaarlijkse Weggeefbeurs en de Kwistaxrace voor jeugdbewegingen!

Prijs: Gratis
Wanneer: zondag 22 oktober 2023. Gezinnen zijn welkom vanaf 13u, jeugdbewegingen vanaf 14u.
Locatie spelendorp (6 +): Grasveld en parking Plattelandscentrum Peerenbosch (Molenstraat 26, Pamel)
Locatie kleuterdorp (1,5-6j.): Zaal in het Plattelandscentrum Peerenbosch

Info: huisvanhetkind@roosdaal.beof 0471 55 36 54
jeugd@roosdaal.beof 054/89.13.52

Eind oktober werden er 15 nieuwe LEADER-gebieden in Vlaanderen voor de periode 2023-2027 erkend. In Vlaams-Brabant kregen de twee huidige samenwerkingsverbanden opnieuw een erkenning, namelijk Pajottenland+ en Hageland+. Dat komt na een tweejaarlijkse ontdekking dat uiteindelijk resulteerde in een Lokale OntwikkelingsStrategie (LOS). Pajottenland+ kreeg felicitaties vanuit de provincie en Vlaanderen en scoorde uitstekend.

LEADER, een Europees subsidiëringsprogramma, is gericht op het ondersteunen van duurzame ontwikkeling op het platteland. Europa investeert hierin om lokale gemeenschappen te versterken, economische groei te stimuleren en de levenskwaliteit te verbeteren door middel van plaatselijke initiatieven en innovatie. Het programma erkent de unieke behoeften van plattelandsgebieden en stimuleert bottom-up benaderingen voor hun ontwikkeling. Naast Europa is er ook financiële steun vanuit Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

Vlaanderen schoof 3 thema’s voorop waarbij de lokale bevolking van het gebied mee aan de slag ging. De 3 thema’s zijn: ‘Innovatie en duurzame landbouwproductie en -afzet, en valorisatie van biomassaresten’, ‘Leefbare en levendige dorpen’ en ‘Biodiversiteit en landschapskwaliteit’.

20 jaar plattelandsontwikkeling in het Pajottenland

In 2003 werd LEADER Pajottenland+ geboren. 55 projecten zagen de afgelopen jaren het levenslicht om de streek te versterken en te verduurzamen. Om die 20 jaar te vieren en een vooruitblik te geven aan de nieuwe programmaperiode zal er in de lente van ’24 een feest plaats vinden. Later hier meer over.

De lokale ActieGroep (LAG)

De LAG van Pajottenland+ geeft op 8 december 2023 de aftrap van de vierde programmaperiode (2023-2027) en lanceert meteen haar eerste oproep. Projecten kunnen via het e-loket ingediend worden tot en met 20 maart 2024. De goedgekeurde projecten kunnen ten vroegste starten op 1 juni 2024.

Er is in totaliteit ongeveer 550.000 euro aan subsidies beschikbaar voor de jaren ’23 en ’24. Meer info over de oproep vind je terug via Projectoproep | Pajottenland+.

Van 7 naar 9

People, Planet, Profit, Plezant & Pajot

“Samen verbinden”

Pajottenland+ breidt uit – ten opzichte van de vorige twee periodes – met de gemeenten Ternat en Sint-Pieters-Leeuw. Samen met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal vormen zij het nieuwe LEADER-gebied. De gemeenten met de provincie Vlaams-Brabant, (middenveld)organisaties, landbouwers, ondernemers en experten vormen ze de nieuwe Lokale ActieGroep.

Nieuw

Na 20 jaar laat Pajottenland+ ook investeringsprojecten toe met focus op de plattelandsgemeenten en -deelgemeenten. Ook microprojecten – dat zijn kleine projecten met een bovengrens van 12.000 euro – kunnen het hele jaar door ingediend worden. Een verkorte procedure zorgt ervoor dat deze projecten sneller gehonoreerd worden en dus kunnen starten.

Verder kunnen naast vzw’s, besturen en feitelijke verenigingen ook ondernemers, individuen en anderen een project indienen.

Projectmakelaar

Net zoals microprojecten kan een idee steeds ingediend worden waarbij gekeken wordt of het haalbaar is. Het is mede de taak van de coördinator die tips en adviezen zal geven om van jouw projectidee misschien een goed LEADER-project te maken.

Ideeën kunnen hierdoor ook getoetst worden bij de LAG waarbij de mogelijke indiener het project kan ‘pitchen’. Een moderne vorm van voorstellen waarbij de plaatselijke actoren feedback kunnen geven en vragen stellen. Zo komt je project nog een ‘level’ hoger.

Meer info

De Lokale OntwikkelingsStrategie van Pajottenland+ werd ook gereduceerd in een handig boekje. Het boekje kan je terugvinden bij de gemeenten, organisaties, ondernemers,… Ook via de webstek www.pajottenland.be vind je alle informatie terug. Op de hoofdpagina kan je ook handig een idee indienen.

Zit je met een idee… contacteer dan gerust de coördinator van Pajottenland+, Robrecht Geeroms, via robrecht@pajottenland.beof 054/50.02.45.

En ‘last but not least’ was de LOS bijna verdwenen… Kijk ook eens naar het Pajots en Plezant filmpje ‘De verdwenen LOS’ met een nostalgische knipoog naar de jaren ’80. Bedankt Polycarpus Tack!

Taalpuntendag

De bibliotheken van Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke hebben een vernieuwd Taalpunt Nederlands! Hier kan je je Nederlands oefenen met boeken, spelletjes en vertalingen.
Kom de vernieuwde taalpunten ontdekken op woensdag 20 maart 2024! Van 14u tot 16u zijn er leuke activiteiten.
In de bibliotheek van Roosdaal kan je luisteren naar het verhaal "Op zoek naar Mama" van Taalavonturen, voorgelezen in verschillende talen.
Je krijgt interessante tips rond voorlezen.
Kinderen kunnen creatief zijn en bewegen met Huis van het Kind Roosdaal!
Kom langs en geniet van een hapje en drankje en ontvang een leuke attentie!

Taalpuntendag

Digipunt

De digitalisering in onze samenleving gaat razendsnel. Mensen moeten steeds meer kunnen om aan de digitale samenleving deel te nemen. Solliciteren voor een nieuwe baan via je laptop, bankverrichtingen thuis doen, het opvolgen van je pensioen, je COVID-vaccinaties op je smartphone zetten, iets opzoeken op je PC, aankopen doen via je PC, de schoolgaande kinderen opvolgen via het schoolprogramma met de laptop, … zijn nu de standaard geworden.
Daarom stapt Roosdaal mee in het Digibank project. Bedoeling is, om studenten, werkzoekenden, senioren, nieuwkomers, mensen met een lager inkomen, laaggeschoolden, alleenstaanden, … de kans te geven zich vertrouwd te maken met deze digitale wereld – en zo op een leuke manier IT-zelfstandig te worden.
Goed nieuws!
Er is nu ook een Digipunt in Roosdaal
Bibliotheek - Brusselstraat 15
Telkens van 14 tot 17 uur
Tussen 14 en 15 uur enkel na afspraak
7 - 14 - 21 - 28 maart
18 - 25 april
2 - 9 - 16 - 23 - 30 mei
6 - 13 - 27 juni
Meer info en inschrijvingen: tel. 054 89 13 20 -digipunt@roosdaal.be
www.digibankpajottenlandwest.be
#digibankpajottenlandwest #digipuntroosdaal

Word een fietsvriend!

Maak samen 10 fietsritten langs leuke plekjes, oefen samen Nederlands en leer Roosdaal beter kennen! Wil jij als vrijwilliger een oefenkans Nederlands bieden en iemand de gemeente laten ontdekken? Of wil jij als anderstalige het Nederlands oefenen en onze gemeente verkennen? Schrijf je dan in en spring op je fiets!

Wat is een fietsvriend?

Een fietsvriend fietst samen met een anderstalige buddy doorheen de gemeente terwijl ze het Nederlands oefenen.

Deelnemen en benodigdheden

Iedereen die ouder is dan 18 jaar met een taalniveau van minstens 1.2 kan deelnemen. Je hebt enkel een fiets en een fietshelm nodig. Heb je geen fiets? Laat het ons weten, dan helpen we je verder!

Waar en wanneer?

De startdag van fietsvrienden in de regio TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) vindt plaats op zaterdag 29 april 2023 van 10u tot 16u in de Bellekouter te Affligem (Dokter Tistaertzaal). We verwachten de buddy’s om 10u en de anderstalige fietsvrienden om 12u30.
In de periode mei - juni gaan de duo’s 10 keer samen fietsen in jullie gemeente. Jullie beslissen samen wanneer. Tijdens de fietstochten focus je op Nederlands oefenen.
Het slotmoment vindt plaats op zaterdag 1 juli 2023 van 14u tot 17u in ’t Sportvlot te Roosdaal.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan fietsvrienden om Nederlands te oefenen of als buddy? Geef dan voor 1 april 2023 een seintje per mail naar sport@roosdaal.beof telefonisch op 054/89.13.52.

Walter Evenepoel

Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag diende Erfgoed Rausa vzw een voordracht in om Walter Evenepoel tot ereburger te benoemen. De gemeenteraad volgde daarin en benoemde Walter in de zitting van 26 januari 2023 officieel tot ereburger van Roosdaal.

Wie is Walter?

Walter Evenepoel (°12 maart 1953) woont al z’n hele leven in Pamel en heeft doorheen zijn leven uitzonderlijke verdiensten opgebouwd op het vlak van cultuur, kunst en erfgoed.

Dichter /journalist Maurits Van Liedekerke schreef over hem:
“De meeste mensen kennen Walter Evenepoel als promotor van het Pajottenland, de streek waarmee hij zo vergroeid is dat hij er zelf een symbool van is geworden…”

Maar ook Pamel en Roosdaal ligt hem zo na aan het hart dat hij met alle ondernemingen en activiteiten de gemeente promoot in het Pajottenland en ruim daarbuiten!

Het is onmogelijk om het volledige CV van Walter in dit artikel uit de doeken te doen dus beperken we ons tot een aantal van de voornaamste zaken.
Je zal Walter misschien vooral kennen als zanger van Arjaun, de folkgroep waarmee hij gans Vlaanderen al jaren rondtoert om te zingen over Roosdaal en het Pajottenland. In folkmiddens is hij dan ook bijzonder gewaardeerd, niet alleen als muzikant, maar ook als een van de oprichters van Muziekmozaïek, het steunpunt voor folk & jazz en Feestival Gooik (later Gooikoorts).
Maar in Roosdaal zelf was en is Walter altijd zeer actief geëngageerd. Onder meer opnieuw als medeoprichter van het (jong) Davidsfonds Roosdaal, Leefmilieu Roosdaal, de Roosdaalse cultuurraad en Erfgoed Rausa vzw, maar ook via tal van tijdelijke initiatieven gaande van de herdenking 100 jaar Dikke van Pamel feesten, meiboomplantingen, het ‘In de Luwte’ festival en zoveel meer.

Hij is dus te omschrijven als een omnivalente creatieveling en organisator binnen Roosdaal en ruime omgeving! Want Walter is zanger, presentator, verteller, illustrator, liedjesmaker, poppenspeler, acteur zowel als producer en auteur van korte verhalen, liedteksten, volkse toneelstukken en eenakters, jeugdmusicals, sprookjes, monologen, poëzie, educatieve uitgaven, scenario’s en schrijver redacteur van erfgoedartikels over Roosdaal, artikels over het Pajottenland, folk, heemkunde, geuze, streekgastronomie, enz.

Alles samen heeft hij meer dan 2000 optredens, meer dan 350 liedteksten, meer dan 150 gelegenheidsliederen, een vijftigtal melodieën, een 20-tal theaterproducties, honderden schrijfsels, … op zijn palmares. En meestal steevast met een link naar Roosdaal en het Pajottenland.

Kom naar de demo/infoavond over een aantal van de digitale platformen die voortaan gebruikt worden.

Het gaat over volgende momenten:

  • Woensdag 5 oktober 2022 om 20 uur: Evenementenloket via EagleBe (gericht naar organisatoren en verenigingen die evenementen organiseren)
  • Dinsdag 18 oktober 2022 om 20 uur: Vrijwilligersplatform via Give a day (gericht naar verenigingen die met vrijwilligers werken)
  • Woensdag 19 oktober 2022 om 20 uur: Aanvragen uitleendienst en zaalreservering via 3P (gericht naar iedereen die gebruik wil maken van gemeentelijke infrastructuur en materiaal)

OPGELET!
Schrijf je in via cultuur@roosdaal.be want plaatsen zijn beperkt!
Deelname is wel volledig gratis.

 

Evenementenloket via EagleBe

EVENEMENTENLOKET via EagleBe
Alle activiteiten en evenementen die op openbare plaatsen georganiseerd worden of impact hebben, moeten sinds vorig jaar digitaal aangevraagd worden.
Alle informatie daarover en toegang tot het digitaal platform, vind je op www.roosdaal.be/evenementen
Het platform is op zich zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief, maar we geven graag aan ieder die wil de nodige uitleg over en voor het gebruik ervan.
Deze demo wordt georganiseerd op dinsdag 4 oktober 2022 om 20 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.
Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk via cultuur@roosdaal.be

 

Uitleendienst en reservatie culturele infrastructuur via 3P

UITLEENDIENST en reservatie CULTURELE INFRASTRUCTUUR via 3P
Helemaal nieuw is dat de reservatie van materiaal van de uitleendienst en het reserveren van de culturele infrastructuur vanaf 1 oktober 2022 ook digitaal moet gebeuren.
Hiervoor maakt de gemeente gebruik van het platform 3P en vind je op web.3p.eu
Ook voor dit platform wordt een demo gegeven op woensdag 19 oktober 2022 om 20 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.
Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk via cultuur@roosdaal.be

 

Vrijwilligersplatform voor verenigingen via 'Give a day'

VRIJWILLIGERSPLATFORM voor verenigingen via ‘Give a day’
Sinds vorig jaar werk de gemeente samen met het vrijwilligersplatform van de firma ‘Give a day’ dat vrijwilligerswerk in heel Vlaanderen tracht samen te brengen, ondersteunen en stimuleren. Kijk op www.giveaday.be/nl-be/roosdaal voor de specifieke pagina van vrijwilligerswerk in Roosdaal.
Voor individuele vrijwilligers die zich willen inzetten is het interessant om te kijken welke vrijwilligersfuncties te vinden zijn in eigen gemeente, regio of zelfs daarbuiten.

Voor lokale verenigingen is het handig om enerzijds via dit kanaal vrijwilligers aan te trekken. Maar anderzijds tegelijk ook alle mogelijkheden van het platform te gebruiken voor vrijwilligersbeheer, -administratie, -betalingen, -verzekering, enz. De demo is specifiek gericht naar de verenigingen en vindt plaats op dinsdag 18 oktober 2022 om 20 uur. Dit zal fysiek en tegelijk digitaal kunnen gevolgd worden.
Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk via cultuur@roosdaal.be => wie inschrijft ontvangt dan de link om eventueel digitaal te kunnen volgen.

Pagina 1 van 7