landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Wij hebben 11.361 redenen om vol te houden!

We hebben allemaal onze redenen om de Corona-maatregelen vol te houden: omdat we onze ouders weer willen knuffelen, omdat we willen fuiven, omdat we met vrienden willen samenkomen, omdat we onze hobby’s willen uitoefenen, omdat we snel ons normale leven terug willen... en omdat we deze rare tijden samen willen te boven komen.

De maatregelen vragen van ons enorme inspanningen. Is dat gemakkelijk? Nee. Maar ze zijn noodzakelijk als we zo snel mogelijk de draad weer willen oppikken.

Onze mentale veerkracht wordt op de proef gesteld. We voelen ons boos, angstig, soms eenzaam, ongeduldig ... We hebben een flinke dosis positieve energie nodig. En dat willen we graag met jullie - alle 11.631 inwoners - creëren.

Zet een positieve spreuk op je raam!

Daarom vragen we elke inwoner, elke vereniging, elke school en elke handelaar van Roosdaal om een positieve spreuk op zijn of haar raam te zetten. Spreuken met fijne woordspelingen of deugddoende boodschappen. Spreuken met een knipoog naar een voorbijganger of een virtueel schouderklopje naar een klant.

Zo toveren we een glimlach of ontroering op het gezicht van onze buren en steken we elkaar een hart onder de riem. Want we moeten hier samen door. En we moeten elkaar steunen.

Hoe doe je mee?

 1. Kies een spreuk uit deze lijst.
 2. Schrijf je spreuk op een papier en plaats het voor je venster of schrijf met een krijtbord je spreuk rechtstreeks op je raam.
 3. Plaats #RoosdaalHelpt bij je spreuk
 4. Neem dan een foto en mail deze door naar inge.vanderstappen@roosdaal.be en/of plaats hem op instagram of facebook met de vermelding #RoosdaalHelpt
Burenbemiddeling

Woont of werkt je in een van de gemeenten van Vlaams-Brabant? Dan hebben wij iets voor jou. Van maart tot en met april 2021 organiseert het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding - Bestuursschool) de opleiding tot burenbemiddelaar in Relegem (Asse).

Wat is burenbemiddeling?

Burenbemiddeling richt zich op het herstellen van de communicatie en het oplossen van conflicten tussen buren via bemiddeling. Kleine, alledaagse conflicten, opgehoopte spanningen en problemen kunnen de sfeer en de leefbaarheid in een wijk negatief beïnvloeden. De meeste conflicten gaan over geluidsoverlast, overlast door huisdieren (blaffende hond), geluidshinder door kinderen, tuinproblemen (overhangende takken, onkruid, afvalverbranding), zwerfvuil, rondslingerende rommel, geurhinder, enz. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door 2 goed opgeleide vrijwilligers. Zij worden hierbij door de lokale of provinciale coördinator burenbemiddeling begeleid en ondersteund.

Wat moet ik kunnen om burenbemiddelaar te worden?

De (vrijwillige) burenbemiddelaar beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden, is integer en discreet en in staat om een neutrale, objectieve houding aan te nemen. Het opleidingsniveau is daarbij niet belangrijk. Kennis over de werking van gemeente, politie en justitie is nuttig, maar is geen absolute noodzaak.

Hoe schrijf ik me in voor het opleidingstraject?

Inschrijven kan na aanvraag via mail aan burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be.
Je ontvangt bijkomende informatie en een uitnodiging voor een verkenningsgesprek waarin de wederzijdse verwachtingen worden afgetoetst en waar gepeild wordt naar je motivatie.

Na dit gesprek word je al dan niet toegelaten tot de opleiding.

Als vrijwilliger of doorverwijzer ben je bereid alle 6 opleidingsdagen te volgen en nadien tijd vrijmaken voor het project burenbemiddeling.

Wanneer zijn de opleidingsdagen?

De opleiding in het voorjaar 2021 is gepland op:

 • maandag 8 maart 2021 9:00 – 17:00u
 • vrijdag 12 maart 2021 9:00 – 17:00u
 • vrijdag 19 maart 2021 9:00 – 17:00u
 • vrijdag 26 maart 2021 9:00 – 17:00u
 • vrijdag 2 april 2021 9:00 – 17:00u
 • maandag 19 april 2021 9:00 – 17:00u

Waar vind ik meer informatie?

Affiche Hou je kot gezond!

Doe de check check check voor een gezond binnenmilieu

Door corona brengen we met z’n allen meer tijd door in onze woning, zeker nu het weer kouder en natter wordt. Dan is het natuurlijk extra belangrijk dat de lucht in je woning gezond is! Ververs je de lucht in je woning niet genoeg, dan kunnen vocht en schadelijke stoffen niet meer weg. Dit kan zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma ... of bij CO zelfs tot de dood. Iedereen kan last krijgen, maar zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar voor vervuilde lucht. Hoe kan je daar zelf iets aan doen?

Vier vuistregels om zelf de lucht in je woning gezonder te houden:

 1. Vuistregel 1: VentileerVentileer: ventileren is er voor zorgen dat je de hele tijd verse lucht in de woning krijgt en je vervuilende stoffen afvoert. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een raam op kiepstand of een kiertje te zetten, ventilatieroosters open te zetten of je ventilatiesysteem aan te zetten. 2. Vuistregel 2: VerluchtVerlucht: verluchten is er voor zorgen dat je in een korte tijd veel verse lucht binnen brengt, en vochtige of vervuilde lucht afvoert. Dat doe je typisch na het douchen, schoonmaken, slapen, klussen, als er veel mensen in een kamer zijn, het binnen drogen van de was,….
  Tijdens het verluchten zet je best je verwarming lager of uit.

 3. Vuistregel 3: Beperk vervuilende stoffen in huisBeperk schadelijke stoffen in de woning: vermijd luchtverfrissers, wierrookstokjes,… te gebruiken. Wil je dat toch doen? Let er dan op dat je de gebruiksaanwijzing leest en genoeg verlucht.Rook niet binnen. Roken vervuilt de binnenlucht echt ongelooflijk. Bij binnenroken zal verluchten nooit genoeg helpen om de schadelijke stoffen volledig te doen verdwijnen.

 4. Vuistregel 4: Vermijd CO-vergiftigingVermijd CO-vergiftiging: Elk jaar zijn heel wat mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging door toestellen met een vlam. Dit kunnen verwarmingstoestellen of waterverwarmingstoestellen zijn op gas, hout, kolen, …. Kortom: heeft een toestel een vlam, dan moet je opletten.
  Laat je verwarmingsinstallatie nakijken door een erkend technicus. Soms is dit wettelijk verplicht, maar het is sowieso altijd aangeraden om veilig en gezond te blijven. Wil je meer weten over wanneer en hoe je je toestellen moet laten nakijken?
  Check dan de verwarmingswegwijzer op www.veiligverwarmen.be.

Lees meer op www.gezondbinnen.be!

Roosdaal doet mee met het Grootste Lichtpunt tegen kanker

Kanker is donker.

Nu nog meer dan anders.
Daarom werd er naar heel Vlaanderen een oproep gedaan om mee te doen met Lichtpuntjes tegen Kanker, een gloednieuwe campagne van Kom op tegen Kanker.

Doel? Hartverwarmende troost, hoop en steun geven aan alle mensen met kanker. Samen zullen we het Grootste Lichtpunt tegen Kanker vormen op 14 november.

Ook de gemeente Roosdaal doet mee en draag 100 lichtpuntjes op aan een inwoner, collega, een familielid of iemand anders met kanker.

De opbrengst? Die gaat naar deze zorginitiatieven voor mensen met kanker. Samen zorgen we ervoor dat zij alle ondersteuning krijgen de ze verdienen.

Laat griep deze winter in de kou staan

Krijg jij voorrang voor een griepvaccinatie? Haal dan snel je griepprik!

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt, een stuk kleiner.
De COVID-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen zij dan ook voorrang. Behoor je tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin voor 15 november. Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

 1. Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren.
 2. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen
 3. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
 4. Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.
 5. Iedereen vanaf 50 jaar

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek.
Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.

Logo POD Maatschappelijke Integratie

De OCMW’s zullen materiële, sociale, medische, medisch-sociale of psychologische hulp verlenen aan personen die hun dagelijkse uitgaven of uitgaven die verband houden met medische zorgen niet meer kunnen betalen omwille van de coronaviruscrisis.

Tot wie moet ik mij richten?

Tot het OCMW van jouw gemeente dat jouw aanvraag zal analyseren. Er zal met andere woorden een sociaal en financieel onderzoek gevoerd worden.

COVID 19
Heb je recht op maatschappelijke hulp?

Voor wie?

Iedereen die de gevolgen ervaart van de COVID-19 crisis. Deze steun is niet beperkt tot enkel de leefloners, maar is bestemd voor iedereen die, na een individuele analyse, door het OCMW erkend wordt als behoeftig.

Bijvoorbeeld: bepaalde werknemers die een deel van hun inkomen zijn verloren of die met extra schulden te maken krijgen, werknemers uit de deeleconomie, deeltijds tewerkgestelde werknemers - met aandacht voor eenoudergezinnen, jobstudenten, bepaalde zelfstandigen, personen met een handicap, ...

Deze maatregel is niet bedoeld voor personen die geen verblijfsvergunning (meer) hebben en niet legaal op het Belgisch grondgebied verblijven.

Voor welke tussenkomsten?

Hulp bij huisvesting. Inclusief de kosten met uitzondering van de huurwaarborg.

Hulp inzake energie. Dit wilt zeggen het energieverbruik, met inbegrip van de sociale en budgettaire begeleiding of andere ondersteuning.

Psychosociale hulp. Dit betreft het ten laste nemen van de kosten van professionals erkend voor de behandeling van partnergeweld, problemen inzake angst en psychiatrische problemen.

Hulp inzake gezondheid. Tussenkomsten in ziekenhuisfacturen, medicijnen, ... en de aankoop van mondmaskers, gels en handschoenen.

Hulp inzake digitale toegankelijkheid. Digitale ondersteuning om meer bepaald de online stappen, de sociale contacten en schoolondersteuning te bevorderen.

Financiële hulp. Voor onbetaalde facturen naar aanleiding van een daling van de inkomsten.

Basisbehoeften. Voor onder andere tussenkomsten in transportkosten, de aankoop van kledij, aankoop van brillen, ...

Hulp voor de families in moeilijkheden. In het kader van de strijd tegen kinderarmoede.

Klik hier voor de folder.

Logo Groeipakket

Gezinnen die het financieel moeilijk hebben wegens een inkomensverlies door de coronacrisis, kunnen éénmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). De COVID-19-toeslag kan worden aangevraagd van 15 juni tot en met 31 oktober bij de uitbetaler van jouw Groeipakket.

Meer informatie vind je op www.groeipakket.be.

Heb je nog vragen? Neem contact op met het Huis van het Kind Roosdaal via:

 Logo Huis van het Kind Roosdaal

Affiche Check de geldigheidsdatum van uw rijbewijs!

In juli 2020 vervallen de eerste 'nieuwe' rijbewijzen in bankkaartmodel. In tegenstelling tot - bijvoorbeeld - je identiteitskaart krijg je hier geen melding van. Kijk dus tijdig na of en wanneer je je rijbewijs moet hernieuwen.

Rijbewijzen in bankkaartmodel werden voor het eerst afgeleverd in juli 2010. Deze documenten hebben een administratieve geldigheid van 10 jaar. Dat wil zeggen dat die eerste rijbewijzen binnenkort moeten hernieuwd worden.

Heb je nog een papieren rijbewijs?

Deze blijft nog geldig tot 2033, zowel in Belgie als in het buitenland. Een papieren rijbewijs vernieuwen is enkel nodig wanneer je rijbewijs:

verloren of gestolen is

beschadigd of onleesbaar geworden is

door een buitenlandse overheid ingetrokken werd

wanneer je echt niet meer op je foto lijkt. Het gaat dan niet om mensen die een ander kapsel hebben of plots een bril of baard dragen, maar wel om mensen die een foto hebben die al verschillende decennia oud is.

Nieuw rijbewijs nodig?

Neem contact op met dienst burgerzaken via burgerzaken@roosdaal.be of 054 89 13 24

Meer informatie

Over het papieren rijbewijs: mobilit.belgium.be/nl/nieuws/nieuwsberichten/2017/een_papieren_rijbewijs_vernieuwen_niet_zomaar_nodig 

Pagina 1 van 3