landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

logo's LiFT, VDAB en EU

Via een projectoproep van Europa WSE ’64 (Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek’) werden subsidies toegekend aan verschillende Lokale Partnerschappen. Welzijnskoepel West-Brabant treedt op als projectcoördinator en promotor van het Lokaal Partnerschap LiFT PajotTarl 

Wat is LiFT? 

Het doel van het project is om werkzoekenden die moeilijkheden ondervinden in de zoektocht naar werk én drempels ervaren op andere levensdomeinen beter te ondersteunen. Wij staan ervoor dat iedereen recht heeft op een kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Daarbij geloven wij in de kracht van ieder persoon en willen wij ondersteunen het leven weer in de goede richting te sturen.

LiFT is een dienstverlening van verschillende organisaties: 
Groep Intro, CAW, Ligo Halle-Vilvoorde en VDAB samen met de lokale besturen: Affligem, Bever, Liedekerke, Pajottegem, Pepingen, Roosdaal en Ternat. Elke organisatie heeft een eigen expertise en netwerk. Door deze samenwerking kunnen we niet-werkenden die op verschillende levensdomeinen moeilijkheden ondervinden samen beter ondersteunen. 

Voor wie? 

  • Deelnemers zijn ouder dan 18 jaar
  • Ons werkingsgebied omvat regio Affligem, Bever, Liedekerke, Pajottegem, Pepingen, Roosdaal en Ternat en hun deelgemeenten
  • Je ben niet-werkende en ondervindt moeilijkheden in de zoektocht naar werk (of een opleiding) alsook op diverse andere levensdomeinen (vrije tijd, relaties, woonst, administratie, financiële vragen, welzijn,…) ?
  • Je vindt je weg niet in het reguliere aanbod van hulpverlening
  • Je wil vooruit in het leven en sterker in je schoenen staan 

Hoe doen we dat?

Bij ons zit de cliënt aan het stuur van zijn eigen traject. Als trajectgezel LiFT’en onze coaches mee tijdens het traject om richting aan te geven, bij te sturen, … Het is de taak van de lokale partnerschappen om onze doelgroep en haar uitdagingen zichtbaarder te maken. We vertrekken vanuit de sterktencompetenties en talenten van onze cliënten en bieden de ondersteuning die ze nodig hebben om zelf stappen te zetten naar actieve participatie.

Deelname is vrijwillig en gratis.


Nog vragen? 

Neem dan contact op met Phil Drieghe, projectcoördinator. Hij helpt je graag verder.

☏ 0483 68 14 49

☏ 02 568 09 90

📨phil.drieghe@welzijnskoepelwb.be

📨lift@welzijnskoepelwb.be

Over het project

Het Lokaal Partnerschap LiFT startte op 1 maart 2024 en loopt tot 31 december 2029. Het project wordt gefinancierd door Europa WSE, de Vlaamse Overheid en met cofinanciering vanuit de Lokale Besturen en VDAB.

Burgerzaken loket

In het kader van de strijd tegen de identiteitsfraude stelde de FOD Buitenlandse Zaken fotoapparatuur ter beschikking van het lokaal bestuur. De digitale foto's (Live Enrollment-systeem) bestrijden niet alleen de identiteitsfraude, ook zijn ze gratis, recent en voldoen ze aan de normen. Ze nemen de foto's dus aan het loket.

Voor welke producten nemen we een digitale foto?

  • Identiteitskaarten
  • Reispassen
  • Kids-ID
  • Elektronische verblijfskaarten

Wanneer breng je wel nog een pasfoto mee?

  • Voor kinderen jonger dan 3 jaar.
  • Voor niet-Belgen hebben we in sommige gevallen nog een fysieke foto nodig. Bij twijfel, vraag na bij dienst burgerzaken.

Wie op het nieuwe rijbewijs een andere foto wenst dan de foto op identiteitskaart, moet wel nog een foto meebrengen.

Wat zijn de voordelen?

  • Je hebt geen papieren foto meer nodig.
  • Er zijn geen bijkomende kosten.
  • De foto voldoet altijd aan de normen.
  • De foto is altijd recent.

We zitten in een overgangsfase. Dit wil zeggen dat we de papieren foto nog altijd aanvaarden.

Goed nieuws voor anderstalige inwoners die Nederlands willen blijven oefenen! We starten met een praatgroep “Babbelen in de bib”

Je leert er andere mensen kennen, je praat er gezellig bij en je oefent samen Nederlands. Iedereen is welkom!

We kiezen een thema waarmee we in kleine groepjes ideeën over uitwisselen. Bij een hapje en drankje spelen we taalspelletjes en krijg je informatie over Roosdaalse projecten, dienstverlening en verenigingen.

Babbelen in de bib vindt om de twee weken, op donderdag van 13u tot 15u, plaats in de bibliotheek (Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal). De eerste bijeenkomst is op 16 mei.

Het is gratis en je moet je niet inschrijven.

Meer info via VRIJETIJD@ROOSDAAL.BE  - 054 89 13 50

UNIA

21 maart is de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

Dagelijks worden mensen gediscrimineerd, uitgesloten en ongelijk behandeld op basis van een identiteitskenmerk. De strijd tegen discriminatie is nog lang niet gestreden, daarom is het van belang om extra aandacht te geven aan de ongelijkheid en te streven naar rechtvaardigheid.

Wie slachtoffer of getuige is van discriminatie kan dit melden. Wij werken hiervoor samen met Unia, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. De medewerkers van Unia informeren je over je rechten. Ze luisteren en registreren je verhaal en zoeken, indien jij dit wenst, samen naar een oplossing.

Heb je discriminatie of haatboodschappen beleefd, gezien of gehoord? Of wil je advies vragen? Dan meld je dit best via het online meldingsformulierof via het gratis nummer 0800 12 800. Zo word je het snelst geholpen.

Meer informatie

Sociaal Huis – sociaalhuis@roosdaal.be

UNIA: contactpunten@unia.bewww.unia.be

VMRI: contact@vmri.bewww.vlaamsmensenrechteninstituut.be/doe-een-melding

 

Opvang en activiteiten voor je kind

De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat alle diensten van het lokaal bestuur (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) zo goed mogelijk samenwerken met drie doelstellingen:

  • meer speelmogelijkheden en ontplooiingskansen voor elk kind
  • mogelijkheden voor ouders om werk, opleiding en gezin te combineren
  • een toegankelijk en betaalbaar aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten.

Het lokaal bestuur heeft de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit.

In het kader van de uitrol van het BOA-project in Roosdaal willen we zoveel mogelijk informatie verzamelen van ouders, kinderen, opvangaanbieders,…

Jouw mening telt!

Woon je in Roosdaal en heb je kinderen? Vul dan de enquête over opvang en activiteiten in en maak kans op een leuke prijs. De bevraging loopt tot eind mei.

Klik hier om de enquête in te vullen

Wil je graag nog meer kwijt? 

Kom dan naar het participatiemoment op dinsdag 14 mei van 19u tot 21u in ’t Sportvlot (Brusselstraat 29, 1760 Roosdaal). Samen met andere ouders, opvangaanbieders en de betrokken diensten van het lokaal bestuur denken we na de goede en minder goede punten van kinderopvang in onze gemeente, wat kansen kunnen zijn voor de toekomst,… We voorzien natuurlijk ook een hapje en drankje.

Schrijf je in voor het participatiemoment

Geef je mening over opvang en activiteiten

Auto

Een kandidaat-bestuurder die vanaf 1 maart 2024 start met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’, moet een begeleider hebben die een opleiding van 3 uur heeft gevolgd bij een erkende rijschool of een erkende lesgever.
Het vormingsmoment moet je als begeleider minstens 5 maanden voor het praktijkexamen van jouw kandidaat-bestuurder gevolgd hebben en is 10 jaar geldig.
Meer info:
www.vlaanderen.be/rijbewijs-b/vormingsmoment-voor-begeleiders

Foto De Gele Doos

Eerstelijnszone Pajottenland lanceerde deze zomer, in samenwerking met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat een gratis gele doos voor thuiswonende 80-plussers.

De gele doos is een herkenbare gele bewaardoos. In deze doos bewaar je belangrijke medische gegevens over jezelf (bv. medicatielijst of info over een chronische ziekte). Je bewaart de doos in je koelkast omdat dit een gemakkelijk vindbare plaats is voor de hulpdiensten. Zo vinden ze snel de juiste informatie om gepaste hulp te bieden. Want hoe sneller en gepaster de hulpdiensten kunnen reageren in een noodsituatie, hoe minder kostbare tijd er verloren gaat. Natuurlijk hopen we dat de gele doos niet al te vaak gebruikt moet worden, maar dat ze wel voor een veilig gevoel zorgt.

Het is heel belangrijk om jouw gele doos actueel te houden.

Wijzigt er iets? Heb je extra exemplaren van de fiches nodig?

Download ze in de bijlagen onderaan deze pagina of neem contact op met onze Sociale Dienst.

Speelgoedauto

Sinds 2022 kan je via de applicatie BelDrive je voorlopig rijbewijs M18 online aanvragen. En vanaf nu kan het ook voor de rijbewijzen M12 en M36.

Hoe het werkt? Lees er hier alles over!

Wanneer je een nieuw rijbewijs online hebt aangevraagd, kan je het rijbewijs afhalen bij de dienst burgerzaken na afspraak. Breng zeker de originele documenten van je aanvraag mee. In tegenstelling tot een fysieke aanvraag moet je na een online aanvraag het rijbewijs betalen bij de afhaling.

Maak hier jouw afspraak bij de dienst burgerzaken na jouw online aanvraag.

Meer info over rijbewijzen.

Pagina 1 van 4