landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Burenbemiddeling

Op zoek naar maatschappelijke impact? Word vrijwillig burenbemiddelaar!

Conflicten, ruzies of andere onenigheid tussen buren hoeven niet te escaleren. Gemeente Roosdaal biedt daarom sinds kort gratis burenbemiddeling aan in samenwerking met intercommunale Haviland. Heb je een luisterend oor? Kan je tijd vrijmaken? En ben je op zoek naar een vrijwilligersjob met directe, positieve impact? In september start de opleiding tot burenbemiddelaar!

Altijd maar meer steden en gemeenten zetten vrijwillige burenbemiddelaars in, om onenigheid tussen buren duurzaam op te lossen. Zo escaleren kleine, alledaagse conflicten niet over bv. geluidshinder, hinder van overhangende takken, rondslingerende rommel e.d. Burenbemiddeling voorkomt bovendien, dat ordediensten om de haverklap dienen uit te rukken, waardoor de werklast bij politiediensten en vredegerecht daalt.

Burenbemiddelaars hebben dus heel wat positieve impact op de leefbaarheid van buurten. Zij worden opgeleid om de communicatie te herstellen en neutrale gesprekken op te zetten. Daarin worden ze begeleid en aangestuurd door Haviland of door de diensten van de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, in samenwerking met het lokaal bestuur.

Interesse om je te engageren in deze vrijwillige functie? De opleiding tot burenbemiddelaar bestaat uit 6 sessies en start op maandag 11 september 2023 in het PIVO in Relegem (Asse). Opleidingsniveau en voorkennis zijn van minder belang. Vooral motivatie, integriteit en sociale en communicatieve vaardigheden zijn van tel.

Je bent bereid om alle zes opleidingsonderdelen te volgen, telkens van 9u tot 17u op:

  • maandag 11/9/2023
  • vrijdag 15/9/2023
  • woensdag 20/9/2023
  • maandag 25/9/2023
  • vrijdag 29/9/2023
  • dinsdag 3/10/2023

Je inschrijven kan door jouw gegevens te mailen naar burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be. Na een verkennend gesprek - waarin gepeild wordt naar motivatie en verwachtingen - kom je te weten of je aan de opleiding kan beginnen.

Meer info over burenbemiddeling op www.roosdaal.be/burenbemiddeling.

Meer info over het burenbemiddelingsnetwerk of over de opleiding tot burenbemiddelaar? Surf naar www.haviland.be/burenbemiddeling.