landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

De Lijn - blijvende coronamaatregelen

Dankzij de hoge vaccinatiegraad werden vanaf 1 oktober 2021 in Vlaanderen opnieuw coronaregels afgeschaft of versoepeld. Daardoor mag het mondmasker af op bepaalde plekken. Dit geldt echter niet voor het openbaar vervoer.

De mondmaskerplicht blijft bestaan in de voertuigen en in binnenruimtes zoals (premetro)stations en gesloten wachtzalen. Dit geldt voor personen vanaf 13 jaar. Aan de haltes in open lucht daarentegen is een mondmasker niet meer verplicht.

De autocars die sinds oktober vorig jaar tijdens de schoolspits op drukbezette lijnen de voertuigen van De Lijn versterkten waarvan alle reizigers gebruik konden maken, rijden niet langer vanaf 1 oktober 2021. Deze autocars waren een initiatief van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters tijdens het hoogtepunt van de corona-epidemie. Doordat de Vlaamse vaccinatiegraad vrij hoog ligt werd er beslist dat deze versterkingsritten niet meer rijden vanaf 1 oktober.

Wat ongewijzigd blijft, is de inzet van de volledige vloot bussen en trams van De Lijn. Ook de vertrouwde versterkingsritten op spitsmomenten en op de belangrijkste assen, evenals de inzet van extra en grotere voertuigen, blijft behouden.

Maximaal inzetten op vlot en veilig


Het blijft uiteraard belangrijk dat de hygiënemaatregelen gerespecteerd blijven. De voertuigen van De Lijn worden frequent gepoetst. De voordeur blijft gesloten om de chauffeur te beschermen. Reizigers kunnen dus op- en afstappen via de midden- en achterdeur.

Ook ventilering blijft prioriteit. Door goed te ventileren wordt een gezond binnenklimaat gecreëerd waardoor het coronavirus zich minder kan verspreiden. Er hangen stickers in onze voertuigen die wijzen op het belang van open raampjes en verluchting.

Als het wat drukker is op de voertuigen dan voelt dat voor reizigers, ondanks de mondmaskerplicht en ventilatie, soms iets minder comfortabel. Daarom kan men gebruik maken van de druktebarometer. Dat is een tool in de bestaande app van De Lijn waarmee men de drukte kan raadplegen. Een groen, geel of rood icoontje geeft aan hoe druk een specifieke rit is op een bepaald tijdstip.