landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Takkenwal

De Roosdaalse compostmeester legt uit

Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is zonder twijfel dat ze verhouten. Naarmate de jonge twijgen langer worden, worden ze ook dikker en steviger. Zo komen ze zonder kleerscheuren de winter door. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of heester hoger en breder. Groeien de takken te hoog of te ver en hinderen ze ons of de planten in hun buurt dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien.

Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien.
Fruitbomen neem je best rond februari onder handen, als het niet vriest, om lucht in de kroon te krijgen.
Berk, Esdoorn, Haagbeuk en notenbomen in de zomer of de herfst.
Leilindes eens in de twee jaar in maart. Hagen na half mei, maar in ieder geval vóór 21 juni, omdat de planten daarna een nieuwe groei-impuls krijgen.

Snoeihout is stevig materiaal en stop je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grasmaaisel, niet zomaar in het compostvat. Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen, zoals een takkenwal.

Takkenwal

Het geraamte van een takkenwal bestaat uit 2 rijen palen. De afstand tussen de rijen palen kan je bepalen in functie van de beschikbare ruimte en de hoeveelheid materiaal die je wil wegstapelen.
Zet de palen goed vast in de grond. Een grondboor is een handig hulpmiddel om een gepast gat te maken.
Bij het opvullen van de takkenwal is het handig de dikkere takken aan de buitenkant te leggen. De dunnere en kortere takken kunnen dan binnenin gelegd worden.

Snippers

Snoeihout versnipperen met een hakselaar is ook goede manier om je snoeihout een toepassing te geven in je tuin. Door te hakselen blijft er van de oorspronkelijke hoop takken amper 10 à 15 % over.
Snippers zijn een stuk makkelijker manipuleerbaar dan takken. Ze zijn licht en kunnen dus gemakkelijk met de kruiwagen en de riek verplaatst worden.
Nuttige toepassingen in de tuin: mulchmateriaal, grondstof voor compost, snipperwand, in de kippenren, op het tuinpad.
Als je de aankoop van een hakselaar overweegt, vraag dan raad bij een dealer, je hebt immers verschillende snijmechanismen.

De Roosdaalse compostmeester staat je bij met raad en daad!
De Roosdaalse compostmeester is zowel telefonisch als digitaal bereikbaar.
054 89 13 30
milieu@roosdaal.be
www.facebook.com/compostmeester