Brusselstraat 15
1760 Roosdaal

Tel: 054 89 13 00
Fax: 054 89 13 01
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken


Openingsuren
Maandag – vrijdag:8.30 tot 12u
Dinsdagavond:18 tot 19.30u
Woensdagnamiddag:13 tot 16u

Alle diensten zijn gesloten op:

  Maandag 25 december 2017
Dinsdag 26 december 2017
Maandag 1 januari 2018
Dinsdag 2 januari 2018

Alle openingsuren 
contactgegevens
Schrijf je in op de nieuwsbrief


BEKENDMAKINGEN

Werken bij de gemeente of
het OCMW van Roosdaal?

Klik hier voor
alle info over onze

VACATURES

 Wij zoeken momenteel:

Cultuurbeleidscoördinator
voltijds (38/38)
statutair - B1-B3

webbanner_hartveilig_medium_gemeente.jpg
uit_ingeven.jpg
Gevonden fietsen

Is je fiets verloren of gestolen?

Misschien werd hij al teruggevonden! Vaak wordt je fiets teruggevonden in de buurt van waar je hem verloor.

www.gevondenfietsen.be

Aanmelden

Wachtwoord vergeten?
GEZONDE BERMEN Afdrukken E-mail
 

foto_bermen.jpgDe lente is begonnen: het seizoen dat alles begint te bloeien. Alles komt terug tot leven. Misschien wel het mooiste seizoen van allemaal!

Misschien vraagt u zich wel eens af waarom de bermen niet gemaaid worden tijdens de lente –en zomermaanden? Daar heeft de gemeente goede redenen voor.

HET BERMBESLUIT

Sinds het Bermbesluit van 27 juni 1984 mag een berm niet voor 15 juni gemaaid worden en een eventuele tweede maaibeurt mag pas na 15 september.
Het maaisel moet binnen de tien dagen afgevoerd worden.
Pesticiden? Die zijn niet toegestaan.

Deze data zijn belangrijk om dieren en planten meer kansen te geven. Na 15 juni is de voorjaarsbloei grotendeels voorbij en hebben bepaalde soorten de kans gehad zaad te vormen. Worden ze dan afgemaaid, dan vallen de zaden op de grond en kunnen ze het volgende jaar kiemen. Hetzelfde geldt voor de zomerbloeiers, daarom mag een tweede maaibeurt pas na 15 september gebeuren. Bloeiende planten trekken duizenden insecten aan die op zoek zijn naar geschikte voedselbronnen als nectar en pollen. Een rijk insectenleven trekt dan weer andere dieren aan zoals spinnen, vogels, zoogdieren en amfibieën.

Het maaisel mag niet blijven liggen omdat de bodem anders te rijk wordt. Daarvan zouden vooral grassen en brandnetels profiteren. Hoe voedselarmer de bodem, hoe meer soorten planten en kruiden er kunnen voorkomen.

BIODIVERSITEIT

Een ecologisch bermbeheer geeft dus diertjes en planten meer kansen en verhoogt zo dus de biodiversiteit. Onderschat het nut niet, want bermen nemen in Vlaanderen in totaal tienduizenden hectaren in. Sommige dieren en platen hebben hun leefgebied in de bermen, zoals de hazelworm, de bruine vuurvlinders, beemdkroon en de veldkrekel. Andere soorten maken van de bermen gebruik om te migreren van natuurgebied tot natuurgebied. Bovendien oogt een berm vol kleurrijk plantenleven ook gewoon mooier dan een strakke grasmat, vindt u niet?

BERMBEHEERPLAN

Af en toe is er toch een afwijking nodig. Uit verkeerstechnische, landschappelijke of ecologische redenen. Dergelijke afwijkingen staan opgenomen in het bermbeheerplan van de gemeente.

HELPT U MEE?

Dat kan, want een ecologisch bermbeheer staat voor enkele uitdagingen. Pesticidengebruik, dooizout, wegenwerken, geparkeerde wagens. Het zijn bedreigingen voor een gezonde berm. Heb er aandacht voor.

VRAGEN?

Gemeentebestuur Roosdaal
Technische dienst
Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal
Tel: 054 89 13 30
Fax: 054 89 13 01
E-mail: Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken

 
< Vorige   Volgende >