landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

LEADER Pajottenland+ start met nieuwe programmaperiode

Eind oktober werden er 15 nieuwe LEADER-gebieden in Vlaanderen voor de periode 2023-2027 erkend. In Vlaams-Brabant kregen de twee huidige samenwerkingsverbanden opnieuw een erkenning, namelijk Pajottenland+ en Hageland+. Dat komt na een tweejaarlijkse ontdekking dat uiteindelijk resulteerde in een Lokale OntwikkelingsStrategie (LOS). Pajottenland+ kreeg felicitaties vanuit de provincie en Vlaanderen en scoorde uitstekend.

LEADER, een Europees subsidiëringsprogramma, is gericht op het ondersteunen van duurzame ontwikkeling op het platteland. Europa investeert hierin om lokale gemeenschappen te versterken, economische groei te stimuleren en de levenskwaliteit te verbeteren door middel van plaatselijke initiatieven en innovatie. Het programma erkent de unieke behoeften van plattelandsgebieden en stimuleert bottom-up benaderingen voor hun ontwikkeling. Naast Europa is er ook financiële steun vanuit Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

Vlaanderen schoof 3 thema’s voorop waarbij de lokale bevolking van het gebied mee aan de slag ging. De 3 thema’s zijn: ‘Innovatie en duurzame landbouwproductie en -afzet, en valorisatie van biomassaresten’, ‘Leefbare en levendige dorpen’ en ‘Biodiversiteit en landschapskwaliteit’.

20 jaar plattelandsontwikkeling in het Pajottenland

In 2003 werd LEADER Pajottenland+ geboren. 55 projecten zagen de afgelopen jaren het levenslicht om de streek te versterken en te verduurzamen. Om die 20 jaar te vieren en een vooruitblik te geven aan de nieuwe programmaperiode zal er in de lente van ’24 een feest plaats vinden. Later hier meer over.

De lokale ActieGroep (LAG)

De LAG van Pajottenland+ geeft op 8 december 2023 de aftrap van de vierde programmaperiode (2023-2027) en lanceert meteen haar eerste oproep. Projecten kunnen via het e-loket ingediend worden tot en met 20 maart 2024. De goedgekeurde projecten kunnen ten vroegste starten op 1 juni 2024.

Er is in totaliteit ongeveer 550.000 euro aan subsidies beschikbaar voor de jaren ’23 en ’24. Meer info over de oproep vind je terug via Projectoproep | Pajottenland+.

Van 7 naar 9

People, Planet, Profit, Plezant & Pajot

“Samen verbinden”

Pajottenland+ breidt uit – ten opzichte van de vorige twee periodes – met de gemeenten Ternat en Sint-Pieters-Leeuw. Samen met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal vormen zij het nieuwe LEADER-gebied. De gemeenten met de provincie Vlaams-Brabant, (middenveld)organisaties, landbouwers, ondernemers en experten vormen ze de nieuwe Lokale ActieGroep.

Nieuw

Na 20 jaar laat Pajottenland+ ook investeringsprojecten toe met focus op de plattelandsgemeenten en -deelgemeenten. Ook microprojecten – dat zijn kleine projecten met een bovengrens van 12.000 euro – kunnen het hele jaar door ingediend worden. Een verkorte procedure zorgt ervoor dat deze projecten sneller gehonoreerd worden en dus kunnen starten.

Verder kunnen naast vzw’s, besturen en feitelijke verenigingen ook ondernemers, individuen en anderen een project indienen.

Projectmakelaar

Net zoals microprojecten kan een idee steeds ingediend worden waarbij gekeken wordt of het haalbaar is. Het is mede de taak van de coördinator die tips en adviezen zal geven om van jouw projectidee misschien een goed LEADER-project te maken.

Ideeën kunnen hierdoor ook getoetst worden bij de LAG waarbij de mogelijke indiener het project kan ‘pitchen’. Een moderne vorm van voorstellen waarbij de plaatselijke actoren feedback kunnen geven en vragen stellen. Zo komt je project nog een ‘level’ hoger.

Meer info

De Lokale OntwikkelingsStrategie van Pajottenland+ werd ook gereduceerd in een handig boekje. Het boekje kan je terugvinden bij de gemeenten, organisaties, ondernemers,… Ook via de webstek www.pajottenland.be vind je alle informatie terug. Op de hoofdpagina kan je ook handig een idee indienen.

Zit je met een idee… contacteer dan gerust de coördinator van Pajottenland+, Robrecht Geeroms, via robrecht@pajottenland.beof 054/50.02.45.

En ‘last but not least’ was de LOS bijna verdwenen… Kijk ook eens naar het Pajots en Plezant filmpje ‘De verdwenen LOS’ met een nostalgische knipoog naar de jaren ’80. Bedankt Polycarpus Tack!